Bombay

Naamsverandering

De naam Bombay is in 1996 officieel gewijzigd in Mumbai. Dit is gedaan in het kader van het streven om Indiase steden te herbenoemen naar de originele Indiase benamingen. Ondanks deze naamsverandering blijft Mumbai in Nederland vooral Bombay genoemd. In de media wordt de laatste jaren steeds vaker de juiste naam Mumbai gebruikt. Mumbai is de hoofdstad van de deelstaat Maharashtra.

Geschiedenis en ligging

Bij opgravingen in noordelijk Mumbai zijn voorwerpen gevonden die erop duiden dat het gebied al in de Steentijd werd bewoond. De stad is gevestigd op Salsette, dit is een eiland gelegen aan de Arabische Zee. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog was de stad de belangrijkste katoenmarkt van de wereld, dit zorgde voor een grote economische impuls. De haven van Mumbai is van groot belang voor de economie in het hele land, ongeveer 50% van de het reizigersvervoer in India gaat over het water. Daarnaast gaat een groot deel van het goederenvervoer via de haven van Mumbai.

Transport

Naast het transport over het water heeft Mumbai ook een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. De meeste inwoners maken hiervan gebruik voor woon-werkverkeer. Dit heeft te maken met de slechte kwaliteit van de wegen, het gebrek aan parkeerplaats en de grote hoeveelheid files.
Het vliegveld van Mumbai heet Chhatrapati Shivaji International Airport maar werd voorheen Sahar International Airport genoemd. Dit vliegveld is het drukste vliegveld van India en ligt in het noordwesten van de stad midden tussen de bebouwing.

Reisinformatie

  • Inwonersaantal: Ongeveer 18.000.000
  • Tijdsverschil: 4,5 uur
  • Telefooncode: 91
  • Vliegreis: ca. 11 uur (vanaf Amsterdam)
  • Winkels: Veel winkels zijn open van 10:00 tot 19:30. Vaak ’s middags enkele uren gesloten, en op zondag open. De lokale markten zijn ook het bezoeken waard.
  • Paspoort: Minimale geldigheidsduur paspoort is 6 maanden. Het is ook nodig om een visum aan te vragen.

Posted in Uncategorized