Als jouw surfrealiteit op de mijne lijkt, wat betekent dat je honderden kilometers moet reizen om te surfen, dan is deze post iets voor jou. Het is moeilijk om enthousiast en gemotiveerd te zijn tussen surftrips door, maar er zijn manieren om deze tijd op een productieve manier te overleven.
Ik ben onlangs teruggekomen van een surfreis naar Portugal. Een trip van bijna een week kan een krachtige booster zijn voor je surfstemming, maar – laten we eerlijk zijn – zal je niet lang in die staat houden. Daarom is het nuttig om iets te doen om de volgende te halen.
1. In vorm zijn
Er zijn veel oefeningen en trainingsschema’s om een surfvorm op te bouwen en te behouden zonder van huis te gaan. Hier is een voorbeeld van dat soort routine verdeeld in 3 delen.
Het web staat vol met trainingsprogramma’s voor surfers. Zelf vind ik werk van Cris Mills uit Surfkrachtcoach inspirerend en behulpzaam. Maar deze winter besloot ik een strikte surfroutine te combineren met meer typische sportschooltrainingen met behulp van gewichtheffen. Ik kwam net tot de conclusie dat als ik het huis uit ga om te trainen, het motiverender en verfrissender zal zijn.
Mijn fitnessroutine omvat 3 sessies per week. Twee keer per week focus ik me op het versterken van de belangrijkste spiergroepen, ook die ik gebruik bij het surfen. De derde sessie is strikt surfgebonden. Daarbij gebruik ik geen halters, dumbbells of fitnessapparaten. Ik richt me op balans, stretching, het versterken van de core en het vergroten van het uithoudingsvermogen.
Dat soort fitnessroutine voegt iets nieuws en fris toe aan mijn trainingsgewoonten, samen met het behouden van het gevoel dicht bij surfbewegingen te zijn. Op deze manier ben ik beter voorbereid als het tijd is om de oceaan in te gaan.
Een andere manier om in vorm te blijven, is door van surfboard te wisselen voor een ander board. In de winter is het snowboarden. En hoewel rijden op de helling geen vervanging is van het scheuren van de golf (of wildwater ;)), maar dankzij sommige analogieën kan het nuttig zijn bij een training weg van de oceaan.
2. Opgeleid zijn
Ik probeer regelmatig de kennis te vergroten die nodig is om bewust te oefenen met surfen. De oceaan is een fantastische plek, maar tegelijkertijd meedogenloos voor degenen die de kracht ervan negeren. Trouwens, als ik ergens aan begin, vind ik het fijn om goed voorbereid te zijn. Het is bekend dat bij surfen – net als op veel andere gebieden – theorie de praktijk niet kan vervangen, maar voor mij geeft deze theorie vertrouwen en dit is erg belangrijk in het water.
Dus ik las over hoe getijden werken, hoe ze te berekenen. Ik controleer de getijdentabellen voor plekken die mij interesseren. Ik controleer en bestudeer weersvoorspellingen voor deining en wind. Op basis hiervan probeer ik de spots beter te leren kennen. Voor wereldvoorspellingen ga ik meestal naar Magisch zeewier en Surfine modellen. Ik controleer ook Ventusky voorspelling. Op mijn mobiel heb ik bovendien de Windfinder-app. Voor de voorspelling van de Oostzee bezoek ik baltische.surf – een website gemaakt door Poolse surfers.
Ook verken ik de apparatuurkennis en probeer ik steeds meer inzicht te krijgen in deze materie. Het resultaat van dergelijk onderzoek was mijn post op hoe een surfplank te kiezen of hoe koop je een wetsuit online.
Een van mijn favoriete leermiddelen is het surfen op podcasts die ik beluister op weg naar mijn werk of tijdens de lunchpauze. Het is een geweldig hulpmiddel voor het vergroten en organiseren van kennis en het verbeteren van het surfen in het Engels. Mijn favorieten zijn:
- Surf eenvoudig van de bemanning van het Surf Simply Coaching Resort in Costa Rica,
- Surf meesterschap gastheer door surf- en bewegingscoach Mike Frampton.
3. Geïnspireerd raken…
… inclusief kijken, lezen, juichen en volgen van social media feeds. De World Surf League Tour heeft een sterke positie in mijn kalender en hoewel ik het afgelopen jaar niet met zoveel inzet individuele evenementen heb gevolgd als in 2016, is het toch een bron van inspiratie en continu contact met deze sport. Ik weet dat dat professionals zijn, welk niveau ik nooit zal bereiken, maar het is goed om weg te lopen van de realiteit en over te stappen naar de plekken van de Tour.
Instagram is een van de beste tools voor foto-inspiratie, vooral bij het observeren van deze profielen:
Voor artikelen, surffilmpjes, reviews van apparatuur of gewoon handige tips ga ik naar:
Last but not least reik ik naar het surfproza. De laatste tijd lees ik „Barbarian Days: een surfleven‘ door William Finnegan.
4. Het plannen van de volgende surftrip
Dit is weer een actie die een motiverend effect op me heeft en me bezig houdt. Ik begin vroeg en analyseer intensief zaken als:
- het kiezen van de optimale plaats in termen van budget en tijd
- onderzoek van lokale surfscholen, inclusief specifieke instructeurs en contact met hen
- weersomstandigheden (ook historische gegevens met betrekking tot het tijdstip van de surftrip)
- hoe kom je daar relatief goedkoop
Ik ben momenteel een volgende reis aan het plannen, dus ik zal over een tijdje de meer gedetailleerde ervaringen van dit proces kunnen delen.
5. Inhoud voorbereiden voor de blog (creatief zijn)
Tijd tussen surftrips is ook een creatieve periode als het gaat om mijn bloggen. Op basis van gevonden inspiraties of gewoon losse gedachten, plan en implementeer ik ideeën voor nieuwe inhoud. Ik ontmoet mijn collega-fotografen, schrijf scripts, verzamel materialen. In deze tijd creëer ik natuurlijk ideeën voor wat ik tijdens de volgende surftrip kan doen.
Wat dit betreft kan ik zeggen dat ik in de nabije toekomst van plan ben beoordelingen voor te bereiden van twee plekken in Sagres, waar ik de gelegenheid heb gehad om te surfen en een gids over wat ik op een dag in Sevilla kan zien.
Bedankt voor het lezen. Ga nu surfen!