Als je in Europa woont, kun je het hele jaar door surfen. Hier is mijn subjectieve lijst van Europese plekken, afhankelijk van het seizoen. Deel 1: Winter.
Midden-Europa is geen droomplek voor surfers. Maar gezien het gemak waarmee je je over het continent kunt verplaatsen en de afstand tot de stuwmeren die surfen mogelijk maken, denk ik dat het niet zo erg is. Vanuit Polen bent u bijvoorbeeld binnen enkele uren met het vliegtuig op de Europese Atlantische kust of de Canarische Eilanden. Ook onder surfliefhebbers wordt de Oostzee steeds populairder. Ik schreef over het potentieel van de Poolse kust hier.
Zolang ik koudwatersurfers bewonder, richt deze serie artikelen zich op surfbestemmingen en hun aanpassing aan de seizoenen voor diegenen die liever surfen in het water boven 13 graden Celsius, wat de temperatuur is die de ondergrens is van thermisch comfort voor de meeste schuimen met een dikte van 3/2 mm.
De serie begint met Winter.
Bestemming nr. 1: Canarische Eilanden, Spanje
De populaire Canarische Eilanden worden beschouwd als een van de beste Europese surfbestemmingen in de wintermaanden. Dankzij het ruime aanbod van budget airlines die regelmatig in die richting vliegen, is de afstand geen probleem meer. Als u bijvoorbeeld in Polen (Krakau, Warschau of Katowice) op een vliegtuig stapt, landt u na minder dan 6 uur op het geselecteerde eiland van de archipel. Ik vroeg het aan Krzysiek Sikora, een koudwatersurfer, instructeur en mede-oprichter van Leer 2 surfen school over de surfkwaliteiten van de Canarische Eilanden. Krzysiek bezoekt de eilanden regelmatig en organiseert er surftrips.
Krzysiek Sikora, Oostzee, foto: Krzysztof Jędrzejak/Baltic Surf Scapes
Son of a Beach: Waarom denk je dat de Canarische Eilanden een goede surfbestemming zijn als de winter in Polen op de deur begint te kloppen?
Krzysiek Sikora: Er wordt gezegd dat de Canarische Eilanden een plaats van eeuwige lente zijn – bijna het hele jaar door kunnen we temperaturen rond de 20 graden per dag vinden en niet veel minder ‘s nachts. Voeg gewoon perfecte golven toe voor surfers van alle niveaus, praktisch het hele jaar door, en je hebt een ideale mix. Een bijkomend voordeel zijn de goedkope vluchten, waardoor de reiskosten dalen. Zeer goed eten en aardige mensen zijn ook het vermelden waard.
SOAB: Welk specifieke eiland biedt de beste omstandigheden voor beginners en minder gevorderde surfers?
KS: Toen we ons surfkamp in november op de Canarische Eilanden organiseerden, wisten we meteen dat het Lanzarote zou zijn. Dat wisten we omdat we een paar maanden eerder de kans hadden gekregen om dit eiland heel goed te leren kennen tijdens een privéreis. In het noorden van het eiland is er een ideale plek om te leren – een zeer lang zandstrand beschut door een enorme klif die bescherming biedt tegen de wind (en lokale winden kunnen vaak uit een vrij ongunstige richting waaien). De plek bij de klif heet Playa de Famara en ligt in de buurt van het gelijknamige stadje, dat rijk is aan surfshops, surfscholen, verhuurbedrijven en restaurants met een zeer goede lokale keuken.
SOAB: Ik heb gehoord dat er een lokalisme heerst op de Canarische Eilanden.
KS: Ik denk dat het bestaat zoals overal, maar dan op plekken met een grotere moeilijkheidsgraad, op het rif (bijvoorbeeld de beroemde La Santa-spot, waar het soms gebeurt dat de lokale bevolking je gewoon niet in het water laat 🙂 maar het is waard om ze te respecteren en er zijn zoveel plekken dat iedereen iets voor zichzelf zal vinden).
SOAB: Welk specifiek strand is het beste voor beginners en halfgevorderde surfers? Wat zijn de kenmerken?
KS: Het eerder genoemde Playa de Famara is waarschijnlijk de meest populaire plek voor beginners. Het strand is lang genoeg om genoeg ruimte te hebben. Het biedt zoveel goede omstandigheden dat je met de juiste parameters (swellperiode, golfgrootte en offshore wind) op kleine open golven surft die perfect zijn voor longboards. Voor degenen die wat meer willen oefenen zijn er veel zeer toegankelijke plekken op het rif (bijvoorbeeld een plek naast het al genoemde La Santa genaamd Centro, waar de golf een erg mooie vorm heeft, lang is en niet breekt agressief).
SOAB: Waar moet je op letten bij het surfen op de Canarische Eilanden?
KS: Het is zeker nodig om op de wind te letten die soms heel sterk kan waaien waardoor de oceaan erg ruig is om te surfen. Je kunt het nog steeds redden (vooral op een longboard), maar met harde wind komen meestal sterke stromingen, die de energie snel uit je kunnen zuigen. Neem daarom even de tijd om de omstandigheden goed te beoordelen voordat u het water ingaat. Het is ook de moeite waard om in een groep te surfen. Het is beter om er niet alleen op uit te trekken, want dan loopt het misschien niet goed af. En waarschijnlijk de belangrijkste regel: respecteer de lokale bevolking!
SOAB: Waarom is het de moeite waard om met een crew uit Polen naar de Canarische Eilanden te gaan (als onderdeel van een georganiseerde surftrip)?
KS: Een grote meerwaarde van zo’n georganiseerde reis is een garantie op een opleiding van goede kwaliteit in een taal waarin elke tip van de instructeur goed wordt begrepen. Ik denk dat het belangrijk is omdat er tijdens de lessen zoveel afleidingen zijn dat het soms moeilijk is om alles te onthouden, vooral in een vreemde taal. Bovendien brengen we de hele dag samen door – van ‘s morgens tot’ s avonds, wat zorgt voor veel integratie en veel plezier. Als je ter plekke een instructeur huurt, heb je niet echt veel gelegenheid om die persoon te leren kennen.
SOAB: Uit jouw ervaring: hoeveel zou zo’n surftripje kosten?
KS: Een week op Lanzarote zou binnen 1800-2000 PLN (400-500 euro) moeten eindigen. Je moet natuurlijk de kosten van de vlucht erbij tellen, maar als je met budgetmaatschappijen vliegt en de tickets een paar weken voor de reis regelt, is het niet zo’n groot bedrag.
Waarom het de moeite waard is om daarheen te gaan:
- warm weer het hele jaar door
- goede vliegverbindingen
- groot aantal plekken
- mogelijkheid van een reis met een team uit Polen
- geweldige lokale keuken
Bestemming nr. 2: Peniche, Portugal
Het beroemde schiereiland dat 100 km ten noorden van Lissabon ligt, is een voorstel voor iets meer gevorderde surfers en degenen die persoonlijk de plek willen bezoeken, die een van de officiële World Surf Tour-stops is. Ik heb het natuurlijk over Supertubos. Hoewel de temperatuur van lucht en water (14-17 graden Celsius) in Portugal in de winter lager is dan wat je op de Canarische Eilanden kunt vinden, denk ik dat deze plek de moeite waard is om minstens één keer in je surfleven te bezoeken.
Supertubos, foto: Kristin Scholtz, World Surf League
Waarom in de winter? Allereerst omdat het de beste gelegenheid is om te zien en misschien zelfs op de harde manier te voelen hoe ‘beroemde’ supertubes werken. Hier je kunt zien hoe de huidige situatie eruit ziet op deze plek en een in de nabije omgeving – Molhe Leste.
In de winter zal er geen drukte zijn in Portugal, en als de deining het laat afweten, kunt u genieten van de rijkdom van het gebied: bezoek Lissabon en drink koffie in een plaatselijk Alfama-café, ga naar Sintra en zijn fenomenale paleizen of spring naar een andere populaire branding plek in het zuiden van de hoofdstad – Cascais.
Supertubos, foto: penichesurfguide.com
Gabriel Medina, foto: Damien Poulnot, World Surf League
John John Florence, foto: Laurent Masurel, World Surf League
Sebastian Zietz, fot. Damien Poulnot, World Surf League
Waarom het de moeite waard is om daarheen te gaan:
- minder drukke surfspots
- plekken van wereldklasse (Supertubos, Molhe Leste, Praia Norte)
- dicht bij Lissabon en zijn bezienswaardigheden
- goede vliegverbinding
- lage prijzen (buiten het seizoen)
Bestemming nr. 3: Taghazout, Marokko
Natuurlijk maakt Marokko geen deel uit van Europa, maar ik besloot deze bestemming aan de lijst toe te voegen vanwege de relatieve nabijheid en populariteit die het geniet onder Europeanen (en niet alleen surfers). Het surfseizoen in Marokko loopt van september tot april en de beste periode is in de wintermaanden. Van december tot maart verwelkomt de Marokkaanse kust krachtige winterdeiningen vanuit de Noord-Atlantische Oceaan.
Qua vervoer gaat het steeds beter. Voor zover ik weet vliegt Ryanair vanaf 2017 regelmatig naar Marrakech vanuit Polen (Krakau). De meest populaire bestemming voor surfers is Taghazout, 20 km ten noorden van Agadir en op minder dan 300 km van de luchthaven van Marrakesh (toegang via de snelweg in iets meer dan 3 uur).
Marokko staat bekend om zijn enorme hoeveelheid plekken die zijn afgestemd op elk vaardigheidsniveau. Bovendien bereikt de luchttemperatuur in de winter 26 graden Celsius. Ik ben nog niet in Marokko geweest, maar mijn vrienden die de Marokkaanse kust hebben bezocht, prijzen de goede infrastructuur (een groot aantal hotels, hostels en restaurants), betaalbare prijzen en prachtige zonsondergangen.
Het zou geen probleem moeten zijn om daar met het Engels overweg te kunnen, ook als het gaat om surfinstructeurs (ik heb persoonlijk een Amerikaan ontmoet die in de zomer en de herfst surfles gaf in Noord-Spanje en voor de winter naar Marokko vertrok).
Als het gaat om surfspots in de omgeving van Taghazout en Tamraght (naburige stad), zijn de meest populaire:
- Panorama’s – een lang strand met golven die in beide richtingen breken
- Banana Point – biedt lange ritten, geweldig voor longboards en beginners
- Devils Rock – een strandvakantie met golven die in beide richtingen breken en een goede sfeer
- Anchor Point – de beroemdste surfspot van Taghazout, een pointbreak van wereldklasse, voor het eerst bereden door Australiërs in de jaren zestig
Waarom het de moeite waard is om daarheen te gaan:
- fantastisch weer
- een groot aantal spots voor elk niveau van surfers
- goede infrastructuur
- lage prijzen
- veel internationaal gezelschap
- rijke lokale cultuur
Bedankt voor het lezen. Ga nu surfen!